Trčim, ne bežim2018-08-26T02:51:32+00:00

Trčim, ne bežim

Trčim, ne bežim je projekat osnaživanja žena iz sigurnih kuća kroz aktivne treninge trčanja. Projekat je započet u januaru 2018. i za sada je desetak žena prošlo i još uvek prolazi kroz proces treninga. Već posle mesec dana imala sam izuzetno pozitivnu povratnu informaciju, od samih žena i njihovih terapeuta.

Povodom projekta su održane dve humanitarne večeri pod nazivom Nastavi da se krećeš.

Prvo veče je održano 21.12.2017. kada sam sam organizovala humanitarno veče na kome su istaknuti sportisti, sportova izdržljivosti, najbolji maratonci i triatlonci, dali podršku i održali motivacione govore, u Kulturnom centru Rex je bilo blizu 200 ljudi koji su donacijama u vidu sportske opreme, patika i novčanih donacija pozitivno reagovali i dali punu podršku projektima, a ja sam u tom trenutku mogla da kompletno opremim za treninge 30-tak žena.

Govornici: Vladimir Savić, Sanja Kavaz, Veroljub Zmijanac, Aleksandra Jelić, Goran Nikolić i Irena Pavlović.

Polazna tačka i glavna ideja je posvećivanje pažnje marginalizovanim i osetljivim grupama žena, i skretanje pažnje na isceljujuću moć fizičke aktivnosti kroz koju čovek jača, kao fizički, tako i mentalno i emotivno.

Projekat je početkom januara krenuo u implementaciju, trenutno radim sa desetak žena ( koje su korisnici SK Nvo Atina i državne sigurne kuće) i naš zajednički utisak je da je vreme provedeno sa njima više od treninga. Neke od njih nikad u životu nisu bile aktivne, bore se sa strahovima i fobijama, pod antidepresivima su. Veliki izazov je uopšte tim ženama ponuditi trčanje kao opciju i motivisati ih da u januaru izađu napolje i potrče. Međutim, ove žene veruju u snagu procesa kroz koji sada prolaze i ja sam ponosna na njih. Već posle mesec dana, one su budnije, pokreti su im odsečniji i imaju više energije. Ideja je da se neprestano uključuju u aktivno učešće na sportskim aktivnostima, kao što je BG maraton/Trka zadovoljstva i da im se na taj način pruži slika i percepcija života koji će ih snažiti za hrabrije korake u novi život van SK. Na Bg maratonu smo zajedno istrčale 5km, već posle tri meseca treninga, a sa mama su zajedno trčala i njihova deca. Ono šta je najvažnije je da kroz kretanje i sport, kao i provođenje vremena u prirodi, sagledavaju život iz jedne drugačije perspektive i pruža im se nova percepcija života, koju su počele da prihvataju. Samim tim to znači, odlučnije i jače žene, majke i one koje se ne vraćaju u nasilničku priču, nakon izlaska iz SK. Puno izveštaja i istraživanja sam napravila i na temu trčanja i depresije, kao i to da je na duže staze delotvornije od antidepresiva i ostalih medikamenata.

Drugo humanitarno veče je održano u ImpactHubu 21.02.1018. u formi tribine na kojoj je gost bila Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta Holdinga.